Св.Микола

Св.Микола

Національний художній музей України И-626

Святий Микола.

Друга пол. 18 ст. Дошка, левкас, різьблення, олія, темпера. Розміри 100: 63.6 см

Стан твору: вертикальна тріщина через всю поверхню правіше середини в місці стику дощок. Від неї – численні горизонтальні тріщини в левкасі. Друга тріщина 10 см в лівому верхньому куті з випадом левкасу до основи. Втрати фарбового шару і грунту до основи: на книзі, два – на німбі, два – на тлі біля правого плеча. Численні значні втрати до основи по правому краю. На німбі отвори від гвіздків. Повсюдна потертість позолоти і фарбового шару. В нижній частині на одязі густі подряпини фарбового шару. Такі ж подряпини на одязі Христа і Богородиці вгорі. Випад фарбового шару на правому рукаві св. Миколи.

12 липня 2007 р. Фото М.І.Жарких.

(Цінним дарунком Національному художньому музею України від видавництва „Родовід” стала ікона “Святий Микола”. Вона представлена сьогодні в експозиції і являє собою цікавий зразок, характерний для мистецтва іконопису Центральної України другої половини ХVІІІ ст.)