2008 р. У Партії регіонів заявили про переобладнання Маріїнського палацу в житлові приміщення

Народний депутат фракції Партії регіонів Дмитро Табачник має намір направити запит з приводу облаштування житлових приміщень у Маріїнському палаці після його реконструкції.

Табачник повідомив, що наступного тижня свою роботу починає парламент, і буде поданий депутатський запит щодо проведення реконструкції в Маріїнському палаці.

“У мене є інформація, але вона носить неофіційний закритий характер, що величезна кількість спалень, кухонь і так далі перебудовуються для проживання в Маріїнському палаці”, – зазначив Табачник.

“Напевно, потрібно офіційно отримати інформацію, чи є це правдою чи ні, хто затвердив цей план перебудови, і в чиєму мозку могла виникнути ідея зруйнувати пам’ятник архітектури бароко і влаштувати там якесь житло”, – пояснив він.

“Все це робиться під покровом таємниці, і Маріїнський палац на сьогоднішній день переобладнують під житлові приміщення з десятком нових туалетних і ванних кімнат, зі спальнями і з добудовою флігеля з бетону з грубим порушенням охоронної зони Маріїнського палацу. Тобто, по суті, ми знищуємо” , – Підкреслив Табачник.

Депутат нагадав, що Маріїнський палац є пам’ятником 18 століття. Це, за його словами, “практично єдина пам’ятка палацового мистецтва, що збереглася в Україні”.

Крім того, Табачник назвав знесення пам’ятників в Києві “дикістю, яка ілюструє моральний рівень ющенківського режиму”.

Він додав, що в жодній європейській країні “пам’ятки не піддаються остракизму”.

За його словами, в Україні реалізовується “кілька дивних і страшних проектів”. Першим проектом, заявив він, є пам’ятник жертвам голодомору, який будується без проектної вартості та кошторису.

“На сьогоднішній день його офіційна ціна 750 млн. грн. Виступає спеціаліст і говорить, що він (пам’ятник) коштуватиме більше 1 млрд. грн.”, – Сказав Табачник, додавши, що “за останні 30 років це найдорожчий проект на планеті , Побудований за державні кошти.

Крім того, продовжив політик, без затвердження проекту і без рішення Міністерства культури президент будує “якийсь музей на вулиці Січневого Повстання”.

“У музеї немає концепції, в музеї немає колекції, в музеї немає затвердженого Міністерством культури експозиційного плану… очевидно, президентські сатрапи не розуміють, що музей – це не будинок, що музей – це колекція”, – сказав він.

Як повідомлялося, минулого року почалася реконструкція Маріїнського палацу, яка триватиме як мінімум до 2011-го року. Після реставрації палац повинен перетворитися в будівлю, в якому глава держави буде не тільки працювати і приймати офіційних гостей, але й жити.