2007 р. Маріїнський палац зроблять резиденцією президента

Дата: 30.07.2007

На вихідних у Києві почалася реконструкція Маріїнського палацу, яка триватиме щонайменше до 2011-го року. Після реставрації палац має перетворитися у будівлю, у якій глава держави не лише працюватиме і прийматиме офіційних гостей, а й житиме, пише газета Сегодня.

Рішення про реконструкцію Маріїнського палацу ухвалили 2003 року. У квітні нинішнього року Київрада відвела Управлінню справами Президента ще частину парка для розширення території комплексу – після реставрації палац повинен перетворитися у резиденцію глави держави, в якій Президент не тільки прийматиме офіційних гостей, а й житиме.

“Після реставрації палац зовні не зміниться – просто виглядатиме свіжіше”, повідомив Олексій Мушкет, який відповідає за технагляд над будівництвом у Держуправлінні справами, замовника реставрації. “Замінять інженерні комунікації і укріплять фундаменти, в яких є тріщини. Будуть нові вікна, двері, оскільки старі прогнили. Крім того, встановлять систему кондиціонування, а фасади пофарбують стійкою фарбою у блакитний колір.

Після ремонту у лівому флігелі палацу розміститься оновлена кухня, а у правому – прес-центр. Прилеглу до Маріїнки територію планують розширити за рахунок парку (прямокутний басейн біля входу приберуть), озеленити і привести у порядок – тільки на це потрібно витратити близько 30-40 млн. грн.”, підсумував Мушкет.

Скільки точно витратять на все оновлення комплексу, поки невідомо. Раніше повідомлялося про 174 млн. грн. Нагадаємо, реставрацію планували проводити за рахунок добровільних пожертвувань бізнесменів і меценатів, оскільки у бюджеті на ці роботи передбачено лише 10 млн. грн.

Останній раз реставрація проводилася у палаці 25 років тому за проектом архітектора Іваненка, повернувши пам’ятнику форми періоду 1868-1871 років. Були відреставровані фасади, відновлені скульптурні композиції.

Джерело: “Газета по-українськи”