Світлана Панькова

Житловий будинок кін. 19 – поч. 20 ст., в якому проживав Супруненко П. М.

(іст.).

Вул. Десятинна, 11.

На червоній лінії забудови вулиці. Двоповерховий, цегляний.

В 1916 – 38 рр. тут жив Супруненко Петро Михайлович (1893 – 1938) – вчений у галузі механіки, акад. АН УРСР (з 1934). Після закінчення Київського політехнічного інституту (1919) працював у технічному відділі Управління Південно-Західної залізниці (1920 – 27), викладав у Політехнічному інституті та Інституті народного господарства. В 1929 р. обраний директором Кабінету транспортної механіки ВУАН, з 1933 р. – директор створеного на його основі Інституту транспортної механіки АН УСРР. Одночасно (з 1929) – завідувач кафедри Інституту інженерів залізничного транспорту.

Наукові дослідження вченого присвячено питанням механіки рухомого складу залізниці. Розробив динаміку рухомого складу, вивчав взаємодію між колією та рухомим складом. У галузі теорії тяги поїздів створив ряд нових методів графічного інтегрування диференціальних рівнянь руху поїздів. Автор понад 60 наукових праць та ряду винаходів. 3 січня 1938 р. заарештований, 24 січня виключений зі складу дійсних членів АН УРСР. 22 вересня 1938 р. засуджений до вищої міри покарання. Вирок виконано 29 вересня 1938 р. Реабілітований 1956 р.

В 1916 – 36 рр. проживав у квартирі № 1, яка складалася з п’яти кімнат і займала весь перший поверх будинку, з 1936 р. займав аналогічну квартиру № 2 на другому поверсі цього ж будинку. Внаслідок капітального ремонту 1984 – 85 рр. планування будинку і квартир змінилося.

Тепер тут міститься редакція літературно-художнього та суспільно-політичного журналу «Київ».

Архів Президії НАНУ. Особова справа академіка Супруненка П. М. Юридична група, оп. 31;

Історія Академії наук Української РСР. – К., 1982;

Панькова С. М. Институт транспортной механики АН УССР: история и судьба // Очерки истории естествознания и техники. – К., 1991. – Вып. 40.