Будинок (№ 12)

Будинок (№ 12)

Міський музей „Духовні скарби України”

Адреса: вул. Десятинна, 12

В експозиції представлено близько 300 ікон кін. ХV – поч. ХХ ст. та шедеври української народної художниці Марії Примаченко

Вперше за останні 100 років у столиці України відкрився міський приватний музей. Його назва – «Духовні скарби України». На чотирьох поверхах у будинку на вулиці Десятинній розмістилися кілька сотень унікальних ікон, датованих XV-XVIII століттями.

Засновник музею – київський лікар-кардіолог Ігор Понамарчук. Практично всі експонати були дивом врятовані. Войовничих атеїстів пережила, наприклад, величезна за розмірами ікона XVI століття зі сценами Страшного суду.

„На думку спеціалістів, відкриття цього музею – одна з найвизначніших подій у культурному житті України за останні двадцять років, – зазначила мистецтвознавець музею Олена Папета. – Відомому колекціонерові, бізнесмену та меценату Ігореві Понамарчуку вдалося зібрати близько трьохсот ікон. Ця колекція включає в себе сто поширених іконографічних сюжетів. У колекції Ігоря Понамарчука багато іконографічних образів Богородиці. Є декілька сюжетів, на створення яких вплинув розвиток західноєвропейського мистецтва, такі як „Коронування Діви Марії“. У колекції представлена велика кількість зображень Ісуса Христа. Найбільш поширений образ, на якому зображено Спасителя, поруч Діву Марію, а з іншого боку – святого пророка Іоанна Предтечу. Багато наших ікон присвячено різним фрагментам із „Житій святих“. А серед образів великомучениць можна виділити зображення святої Варвари, Параскеви та святої Катерини“.

Музей Понамарчука – заклад неприбутковий. Навпаки, як стверджує його автор, утримувати музей збитково. Ігор Понамарчук уже відіслав листа до Міністерства освіти, столичного відділу освіти з запрошенням безкоштовно відвідувати музей школярам і дітям дошкільного віку. На жаль, поки що юних і маленьких відвідувачів нема.