Потир, 2 пол. 18 ст.

Більш яскраво нові форми проявляються у виробах майстра Дем’яна Любецького. Наприклад, в його келиху (КПЛ, № 675), виготовленому для куренівської церкви в Києві, бачимо не тільки орнаментальні мотиви, а й форми предмета в новому стилі. На стержні седеса вже й сліду не лишилося від попередніх художніх віянь. Весь він являє собою якусь видовжену вазу з чепурними вихлястими лініями, прикрашену черепашковим орнаментом. Сітка на чаші – це теж дрібна стилізована черепашка. І тільки на піддоні ще залишились орнаментальні мотиви, властиві попередньому періоду. (с. 138)

Напис:

«Сия чаша зделана в церковь Куреновскую Первоверховныхъ Петра и Павла старанием той церкви священника Иоана Бозанского да порутчика Стефана Шишкина от доброхотнихъ дателей в ней весу два фунта і 12 золотников»; (с. 169)

Срібний келих, карбований. Майстер Д. Любецький. Друга половина XVIII ст. Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 675

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 134.