2009 р. «Левове Серце» ухопить інфаркт

Наталія Лебідь

Дата: 01.12.2009

Столичні ділки вкотре зазіхають на Андріївський узвіз. Цього разу за підтримки Київради: 87 голосами «за» міський «парламент» підтримав ідею відкраяти будівельній компанії 0,2 гектара землі. Компанія зветься «Транзнешнл Рісорз», а земля прилягає до замку Річарда Левове Серце (Андріївський узвіз, 15), тобто розташована у межах заповідника «Стародавній Київ». Забудовники отримують свої 0,2 гектара у довгострокову оренду терміном на 50 років і беруть зобов’язання відреставрувати замок. А що буде з «Річардом» далі – невідомо.

Фракція БЮТ у Київраді представила документ під назвою «Схема розміщення готелів у Києві до 2020 року», де фігурує й знаменитий замок. Ба, навіть цікавіше: в паперах зазначено, що новий готельний комплекс буде зведено за адресою Андріївський узвіз, 13-15, тобто охопить він не тільки територію замку, а й… музею Булгакова. Словом, для Андріївського узвозу перспективи є доволі похмурими.

Ще до передачі Київрадою землі структура з довгою назвою – Управління правової експертизи проектів рішень та розпоряджень Київської міської ради – зазначала, що подібна оренда є протиправною. Адже заповідник «Стародавній Київ» внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток. Відтак різати його «по живому», віддаючи ділянки бізнесменам, є просто-таки злочином.

На це Київрада відповіла, що угода з «Транзнешнл Рісорз» існує з 2001 року – компанія ще тоді брала на себе зобов’язання відреставрувати пам’ятку. При цьому жодні оновлювальні та ремонтні роботи у замку так і не почались, зазначає БЮТівець Олександр Бригинець. Тож фракція, яку він представляє, ще вимагатиме відповідних роз’яснень, пообіцяв Бригинець. Проте рішення, на жаль, вже прийнято, й замкам (у «кращих» традиціях пролетаріату) оголошено війну…

Джерело: “Україна молода”