Не дозволиш нікому плямити слави, ні честі твоєї нації

Раковицький цвинтар, українські поховання

Краків (поль. Kraków) — Раковицьке кладовище: могила Миколи Чижевського (1890–1954), командира артилерії 3-ої Залізної стрілецької дивізії Армії УНР, після війни професора Гірничо-Металургійної академії (ГМА) у Кракові; поховання Олександра Доценка (1897–1941), генерального ад’ютанта Головного отамана військ УНР Симона Петлюри, історика, публіциста; гріб Миколи Дубовицького (1903–1985), хорунжого Армії УНР, пізніше професора ГМА у Кракові; могила Юрія Корогоди (1900–1992), хорунжого Армії УНР, згодом професора вищих рільничих шкіл у Вроцлаві та Любліні, члена Польської Академії наук; поховання Івана Руденка (1896–1938), офіцера 5-ої Херсонської дивізії Армії УНР; могила Мартина Волкова (1892–1972), офіцера Армії УНР, згодом учителя, священика, посла на Сейм ІІ РП; гріб Осипа Назарука (1883–1930), міністра УНР; могила Йосифа Білевича (1863–1942), генерала Армії УНР; могила Адріяна Марушечка-Богданівського (1892–1940), полковника Армії УНР; поховання Степана Новосільського (1884–1966), батька художника Юрія Новосільського; пам’ятник-могила тих, що померли в таборі для полонених у м. Домб’є.

В 2019 р. Євген Місило ідентифікував розміщення поховань українців-в’язнів концтабору Явожно, які були визнані особливо небезпечними і розстріляні в краківській в’язниці Монтелюпіх. Знайдено могили 49 страчених на Раковицькокму цвинтарі та на військовому цвинтарі по вул. Прандоти (ul. Prandoty). Частину решток ексгумовані та перенесено до спільного поховання-крипти в 29 секторі з написом «Тим що пішли» ("Pamięci tych, co odeszli"). До сьогодні вціліла могила Романа Дзівіка (Romana Dziwika) та 3 інших в’язнів Явожна розстріляних на Монтелюпіх 6 серпня 1947 р.

Також на Раковицькому цвинтарі спочивають останки пілота ЧА з Кропивниччини, котрий загинув у боях за Краків у квітні 1945 року, ГСС Івана Кобилянського.

Джерела:

Підготував І. Парнікоза