Поховання українських жертв комуністичного терору

Євген Місило ■ ІСТОРІЯ ■ №44, 2019-11-03

Наприкінці жовтня цього року історик д-р Євген Місило зробив виняткове відкриття. В ході праць над книжкою про табір в Явожні він виявив на Раковицькому цвинтарі у Кракові місце поховання 53 українців, які в часі акції «Вісла» були засуджені до смертної кари та розстріляні у в’язниці Монтелюпіх, або там померли. Прізвища, дати народження і смерті, номери цвинтарних дільниць, рядів і могил. Ця інформація базується на польських офіційних документах. Понад 70 років ніхто не знав, де знаходяться могили страчених в’язнів Явожна. Також їхні сім’ї. Аж до сьогодні. Виявлення цих поховань саме напередодні 1 листопада, коли в Польщі відзначаєтся пам’ять померлих, – дуже символічне і надзвичайно важливе для української громади. Також для нашої редакції. Тому ми підготували спеціальне видання тижневика, присвячене цій темі. Євген Місило як дослідник зробив свою справу. Тепер відповідальність за долю цих могил переходить на нас. Не лише на українську громаду в Польщі, а також на українську державу. Зокрема, підняття питання ексгумації та перепоховання тлінних останків розстріляних в’язнів Явожна. Коли на міжнародному рівні обговорюється тема поховань польських жертв на Волині, є виняткова нагода поставити питання про належне вшанування такох жертв акції «Вісла».

Повний текст статті нижче.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця»