Церква Покрови (стара)

Копашнево Хустський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1896.

У 1751 р. є згадка про дерев’яну церкву Успіння пр. діви Марії з вежею та одним дзвоном, що вже розпадалася.

У 1801 р. йдеться про добру велику церкву з дубових колод. Наступна церква була мурованою.

На початку 1920-х років багато селян перейшло в православ’я і 1922 р. громада, очолювана Ю. Кенизем, зайняла церкву і фару.

Справа дійшла до суду, 11 травня 1926 р. в присутності 50 жандармів о. Кениз був змушений звільнити фару і церкву.

За радянських часів 16 грудня 1960 р. церкву зняли з реєстрації. Вночі 1981 р. її було зруйновано.

У 1990 р. отримано дозвіл на відбудову церкви, який незабаром скасовано. 9 липня 1993 р. сільрада дозволила на місці зруйнованої греко-католицької церкви будувати православну, хоч у селі є ще дві православні церкви.

22 вересня 1996 р. посвячено наріжний камінь під спорудження нової греко-католицької церкви Різдва пр. богородиці. У пам’ятній грамоті, що закладена у фундамент, записано імена фундаторів храму – Михайла Попадинця, Юрія Попадинця, Івана Свиди, Василя Довганича, Івана Бринзея.