Церква Покрови (нова)

Розмір зображення: 800:534 піксел

Копашпево. Церква Покрови пр. богородиці, 1930 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 788.

Копашнево

Церква Покрови пр. богородиці. 1930. (УПЦ)

У 1929 р. дві третини мешканців були православними.

Табличка на мурованій церкві повідомляє, що її спорудили в 1930 р. зусиллями та коштом священиків Георгія і Михайла Кенизів, але весь цикл робіт тривав з 1928 до 1936 р. Отець Г. Кениз також надав ділянку землі для спорудження церкви у місцевості Костомари і став головним майстром. Відомий він і тим, що заснував монастирі у Поляні – присілку Копашнева, Дубовому та Чумальові. До спорудження були причетні куратори Михайло Гук, Іван Бербей та Ілля Легач.

У 1990 р. священик Василь Бринзей, куратори Костянтин Бабич, Василь Коньовший та Михайло Ливка доклали зусиль до розширення церкви шляхом добудови і тепер хрещатий п’ятибанний храм має довжину 30 м, ширину 29 м при висоті стін 5 м та висоті вежі 11 м. Іконостас зробив у 1950-х роках майстер з Раковця.

У 1984 р. Анатолій Каземіров з Москви позолотив іконостас. Перша дзвіниця біля церкви була дерев’яною, каркасної конструкції, а в 1976 р. збудовано нову.

У 1993 р. в нижньому кінці розпочато будівництво нового мурованого храму на місці розібраного греко-католицького. Проект виконали архітектор В. І. Ільков та інженер О. П. Стан.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 787.