Паспортна інформація

Давньоруське городище

Пам’ятка археології

XI-XIII ст.

Розміщення:

Хмельницька обл., Кам’янець-Подільський р-н, на південний схід від с. Княжпіль, на високому мисі при впадінні р. Гниловодка в р. Тернава, урочище Городисько.

Загальний опис:

Городище розташоване на південний схід від с. Княжпіль, на високому корінному мисовидному плато при впадінні р. Гниловодка в р. Тернава, що височить над місцевістю приблизно на 100 м.

В плані городище має вигляд неправильного п’ятикутника. Захищене природними крутими, а місцями обривчастими схилами плато. Найбільш вразливим був північний напільний бік. Але укріплення збудовані по всьому периметру, який складає 1100 м. Загальна площа 5 га.

Городище залишене давньоруським населенням. Воно входило до складу Пониззя – землі Галицько-Волинського князівства.

Городище в с. Княжпіль, як і ряд інших фортець Середнього Подністров’я, захищало південно-західні кордони Давньої Русі від нападів степових кочовиків – печенігів та половців. В таких фортецях знаходились князівські гарнізони.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Хмельницької обласної Ради депутатів трудящих № 34 від 21.02.1990 р.

Охоронний № : 2261.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: згідно розпорядження Виконавчого комітету Хмельницької обласної Ради депутатів трудящих № 34 від 21.02.1990 р. установлено границю охоронної зони в радіусі 20 м навколо пам’ятника.

План розташування городища.

Описано в [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 169].