1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Замок в Клевані. 1495 р.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 183.

Після Олики відвідаємо Клевань, теж одну з стародавніх осель, що належала з XIV ст. українським князям Чорторийським. У 1495 р. на стародавньому городищі над Стублом, на високому трикутному мисі, поділеному з напільного боку глибоким ровом, було закінчено спорудження кам’яного замка Чорторийських. У плані він повторює конфігурацію старого дерев’яного, форма якого була підказана городищем. По периметру стін було збудовано двоповерхові кам’яні, а частково і дерев’яні житлові будівлі (останні не збереглися). В замку колись стояла дерев’яна триверха церква. Обхід оборонних мурів знаходився на стелі будівель. Біля в’їзду поставлена велетенська п’ятикутна башта з стінами завтовшки 4 метри. Друга башта, така ж у плані, поставлена на протилежному кінці. В XVII ст. для в’їзду в замок замість зводного мосту було збудовано кам’яний.

У літературі є відомості, що він був розписаний фресками, сліди яких ще на початку нашого століття бачили дослідники.

Маси башт, могутні і не розчленовані, мають нахил до середини, чим підкреслюються їх монументальність і неприступність. В нерухомому важкому силуеті замка, з горою, що є для нього підвалиною, чітко виділяються геометричні форми башт і корпусів. Головним мотивом, втіленим тут, у спорудах, є грізна похмура велич. Навпроти замка стоїть мурована хрещата церква XVIII ст. з дерев’яною банею, а ще далі величезний костьол; вони надають Клевані своєрідного вигляду.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 177.