1967 р. Історія українського мистецтва

Своєрідним плануванням відзначається замок князів Чарторийських у Клевані, збудований в 1495 році на невисокому трикутному мисі правого берега річки Стубель. Замість мурів з городнями його подвір’я з трьох боків оточують великі двоповерхові житлові та господарчі муровані корпуси, а з четвертого боку – рублені дерев’яні [Б. Стеллецкий. Клеванский замок. К., 1911, стор. 6 – 8]. Посеред подвір’я стояла лише дерев’яна триверха церква. Через глибокий рів було перекинуто звідний міст перед брамою, що вела в житловий корпус, а для її оборони поруч поставлено велику п’ятикутну башту. На протилежному, південному кінці замка стояла п’ятикутна башта ще більших розорів. У плані в місцях зламу оборонних стін, по боках житлових корпусів, підносились ще дві невеликі башти. Отже, в Клеванському замку, як і в Олеському, неприступність і військову могутність підкреслено суворістю нерозчленованих об’ємів і високих башт.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 34 – 35.