1966 р. Історія українського мистецтва

Початком нашої ери датується склеп, відкритий у 1877 р. на північному схилі гори Мітрідат у Керчі. Грецький напис, вирізьблений на стіні, свідчить, що тут поховано Анфестерія, Гегесіппового сина. Найцікавішою є фреска в західному люнеті склепу, яка малює сцену побуту багатого власника худоби. У лівій частині її зображено повстяну юрту, основа якої складена з дерев’яних жердин, а вгорі є отвір для світла. Крізь відкритий дверний отвір видно дві сидячі постаті. Праворуч від юрти у великому дерев’яному кріслі сидить господиня, а поруч неї стоять дві дівчини-служниці. З правого боку до юрти під’їжджає добре одягнений господар з мечем у лівій і нагаєм у правій руках. Вершника зустрічає маленький на зріст служка і підносить йому посудину з питвом. За господарем скаче другий служка з довгим списом, тримаючи на поводі кобилу, за якою біжить лоша.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 66.