Пам’ятник десанту 1941 р.

У мiстi-герої Керчi на вулицi Мiрошника (меморiальний вiйськовий цвинтар) здiймається меморiальна стiна з рельєфом “Героям-десантникам – визволителям Керчi”. Скульптор Р.В. Сердюк. Бетон з дiоритовою крихтою. 1965.

Стiна завдовжки 5 м увiчнює бойовi подвиги учасникiв Керченсько-Феодосiйської (узимку 1941-1942 рр.) i Керченсько-Ельтигенської (листопад 1943 р.) десантних операцiй, а також воїнiв-визволителiв Керчi (квiтень 1944 р.). Пiд час проведення Керченсько-Феодосiйської операцiї десант у районi Керчi здiйснювали частини 51-ї армiї (командуючий генерал-лейтенант В.Н. Львов). Через Азовське море вони переправлялися на суднах Азовської воєнної флотилiї й на iнших плавальних засобах – робочих баркасах i шаландах.

26 грудня 1941 року на пiвнiчному узбережжi Керченського пiвострова на мисi Зюк i Хрони висадилися воїни 244-ї горнострiлецької дивiзiї й 83-ї бригади морської пiхоти. Одночасно проводилося висадження в районi Аршинцевської коси – iз суден Керченської вiйськово-морської бази. У нiч на 30 грудня 1941 року Керч було звiльнено.

Втеча окупантiв була панiчною. 1 сiчня 1942 року радянськi вiйська, що наступали з боку Феодосiї й Керчi, з’єдналися. Керченско-Феодосiйська операцiя зруйнувала плани гiтлерiвцiв. Лише в травнi 1942 року фашистам знову вдалося захопити Керченський пiвострiв. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].