2009 р. У Кам’янці-Подільському частково зруйновано унікальний фортифікаційно-гідравлічний…

2009 р. У Кам’янці-Подільському частково зруйновано унікальний фортифікаційно-гідравлічний комплекс XVI ст.

Дата: 23.02.2009

Йдеться про споруди т. зв. Польської брами – унікального фортифікаційно-гідравлічного комплексу XVI ст., що колись відігравав роль укріпленого шлюзу на річці Смотрич. За необхідності, річку запруджували і розлив води у глибокому каньйоні утворював додатковий захисний бар’єр для міста.

Приблизно тиждень тому впала одна з оборонних башт, що мала захищати стародавній шлюз. Пам’ятка знаходилася фактично в аварійному стані – була вкрита численними глибокими тріщинами. Від 1960-х років жодних помітних реставраційних робіт на ній не проводили.

Поки немає інформації про причини цієї руйнації. Можна припустити, що останні перепади температур з сильними опадами могли стати останньою краплею для споруди, хоча не виключене і людське втручання.

Цікаво, що на відміну від своєї близнючки Руської брами (комплекс з п’яти споруд, охоронний номер 734), Польська брама не внесена до “Переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації” (затверджений Законом України N 574-VI від 23 вересня 2008 року).