Північно-західні укріплення складаються з двох оборонних систем Польської брами – Нижньої та Верхньої, що контролювали територію вздовж давньої північної дороги до міста, на її відтинку від сторожової башти на броді до башти Стефана Баторія. Їхня загальна довжина – 800 м.

Комплекс Нижньої Польської брами розташований у прибережній смузі каньйону р.Смотрич і є складовою частиною оборонно-гідротехнічної системи Старого міста, що функціонувала в комплексі з Руською брамою, затоплюючи каньйон водою й перекриваючи підступи до міських брам.

Комплекс збудовано в 15 ст. на основі укріплення 13 ст. (дослідження Є.Пламеницької). Він становить систему з п’яти башт та оборонних мурів, розташованих упоперек каньйону, ширина якого дорівнювала 180 м. Дві башти (настінна та прибережна, що не збереглася) знаходилися на лівому, а надбрамна, настінна та наскельна, що в XIX ст. звалися Ковальськими, друга прибережна та барбакан – на правому березі річки. Річище Смотрича перетинав оборонний мур зі шлюзами. Захист дороги, яка проходила вздовж берега, попід скелею, через барбакан та надбрамну башту (що мала двоє воріт з підйомною решіткою та звідним мостом), здійснювався з галереї барбакану та з наскельної башти. У спорудженні цієї оригінальної системи брав участь відомий військовий фахівець, королівський архітектор І.Претфус, який у цей час модернізував Старий замок. Внаслідок частих затоплень Польська брама почала руйнуватися ще в XVI ст. Попри проведення ремонтних робіт, на початку 19 ст. мури, що перетинали річище, розвалилися і згодом була зруйнована частина башт. У 30-х роках XIX ст, під час влаштування дороги на Польські фільварки, частину укріплень було зруйновано, а Надбрамну башту частково засипано.

Дотепер збереглися барбакан, надбрамна, настінна та наскельна башти, а також залишки двох прибережних башт. Найцікавішими в цій системі є барбакан та надбрамна башта, відкриті дослідженням.

Надбрамна башта в рівні 1-го ярусу прямокутна в плані (9,3:10,5 м), вище за допомогою тромпів переходить у семерик, а в рівні 4-го ярусу – у восьмерик. Цей прийом уможливлював забезпечення кругового обстрілу.

Проїзди мають готичну стрілчасту форму. Північна брама закривалася двостулковими воротами, південна – підйомною решіткою та звідним мостом. З півдня до башти прилягав барбакан у вигляді підковоподібного в плані двоярусного оборонного муру з бойовою галереєю, який утворював внутрішній дворик, що добре прострілювався з галереї, надбрамної та наскельної башт. До барбакану прилягав каземат, який сполучався з ним вирубаним у скелі переходом.

У 1962 – 1977 рр. проведено консерваційно-реставраційні роботи на настінній та прибережній баштах, розкриття надбрамної башти та барбакану від 8-метрової ґрунтової засипки, реставрацію наскельної башти та часткову реставрацію надбрамної башти (автор проекту – Є.Пламеницька).

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 261.