2008 р. Найдавнішій ратуші повертають первозданний вигляд

Михайло Василевський

Дата: 23.09.2008

Ратуша у Кам’янці-Подільському – найдавніша з усіх, що збереглися в Україні. У ці дні реставратори «повертають» купол цій кам’яній споруді. Купол вінчатиме позолочений герб Кам’янця-Подільського.

– У роки Великої Вітчизняної війни збудовану в XIV столітті ратушу зруйнувало артилерійським снарядом. Вже у повоєнний період відбудували абияк. Бо хто ж в отой період думав про історичний образ стародавньої цивільної споруди нашого Кам’янця?! Нарешті, міська влада вирішила відтворити кам’яну споруду саме такою, якою та була. «Знайшли» на це 1,5 мільйона бюджетних гривень, – повідомив «Дневі» завідувач організаційно-контрольним відділом міської ради Валерій Клименко.

На історичному об’єкті кипить робота. Трудівники міської реставраційної майстерні на основі архівних документів, креслень, давніх фотографій ретельно, крок за кроком ідуть до світлої мети. Обіцяють, що ще до кінця 2008 року перед городянами і гостями міста постане первозданний образ ратуші. Крім того, запустять маловідомий, так званий нижній годинник, який приводиться в дію одним механізмом на чотири сторони світу – має 24 римських поділки. Ще облаштують ковкою балкон.

А яким же був протягом століть будинок магістрату посеред Центральної площі? «Дослідники вважають, що ратуша становить цікавий приклад різностильових нашарувань на первісній готичній споруді. Вони ж, дослідники, стверджують, що прийоми розташування ратуш посеред ринків зародилися у Німеччині у XII-XIII століттях, а відтак перейшли і до міст України. Ратуша символізувала собою центр цивільного і громадського життя європейського міста. Один з найцікавіших будівельних етапів вона «пережила» у середині XVIII століття.

Цей період пов’язаний із творчістю військового інженера і архітектора Яна де Вітта, який «за сумісництвом» був комендантом кам’янецької фортеці», – продовжує знавець історії рідного міста Валерій Клименко.

Особлива атмосфера – довкола ратуші. Десь тут у «часи темряви» був стовп ганьби, де відбувалися публічні екзекуції. За однією із версій, саме на цьому місці у 1685 році турки стратили Юрія Хмельницького. А у 2009 році на цьому місці постане пам’ятник Магдебурзького права, бо Кам’янець святкуватиме 635 річницю, відколи його одержав.

Музей Магдебурзького права та місцевого самоврядування у Кам’янці вже є. Три роки тому цей унікальний музей створили саме у залі ратуші. Мовою документів і речей, «свідків» різних епох, розповідається, як забезпечувалося місцеве самоврядування у стародавньому місті протягом століть.

Джерело: «День»