Костел св.Катерини (№ 2)

Костел св.Катерини – давня споруда на південний захід від кафедрального костелу. Він збудований за часів біскупа Матфія (1471 – 1493 рр.) [Ульяновський В.І. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К.: Либідь, 1994 р., т. 2, с. 131]. Дах костелу згорів під час артилерійського обстрілу міста турками 15.08.1672 р. [Сецинский Е.И. Город Каменец-Подольский. – К.: 1895 г., с. 34] За турків був зруйнований і в 18 ст. не відбудовувався. В 1816 р. руїни розібрано. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 71]. В довіднику [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 547] помилково названий церквою 18 ст.

Нині він має адресу вул.Францисканська, 2; якщо стати на Польському ринку і дивитись на костел францисканців, то ця споруда буде ліворуч. По відношенню до кафедрального костелу – це на південь, не на нівденний захід. Він настільки сильно перебудований, що й сліду від костелу не лишилось, назовні це звичайний непримітний будинок. Аж дивно, що ніхто з любителів міста не спромігся сфотографувати пам’ятку, яка виходить фасадом на головну площу (Польський ринок).