Честахівський Григорій Михайлович

Розмір зображення: 723:1134 піксел

Честахівський Григорій Михайлович (1820-1893 рр.) – український художник. Після смерті Т.Г.Шевченка разом з О.М.Лазаревським [?] супроводжував труну з тілом поета з Петербурга на Україну і був одним з організаторів поховання його на Чернечій горі біля Канева. Він залишився в Каневі і після похорону, дбав про впорядкування могили. За зв’язки з селянами, читання їм творів Кобзаря та іншої літератури поліція змусила Честахівського залишити Україну.

Зробив опис малюнків, офортів і речей Шевченка, що лишилися після його смерті. Автор спогадів про Шевченка. Власник частини його малюнків.

Серед творів Честахівського “Селяни біля труни Т.Г.Шевченка”, “Труна Т.Г.Шевченка на пароплаві в дорозі до Канева”.

Згодом був запрошений Тарновським до Качанівки. Похований у високій могилі, що була насипана в Качанівському парку в честь Т.Г.Шевченка.

Джерело: Чернігівщина: енциклопедичний довідник. – К.: 1990 р., с. 937.