Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Розмір зображення: 800:538 піксел

Гуняді. Церква Вознесіння Господнього, 1940 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 627.

Дерев’яна церква Вознесіння 1940 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 85].

Гуняді

Церква Вознесіння Господнього. 1940. (УПЦ)

Село Гуняді заселено в 1930-х роках верховинцями – вихідцями з Міжгірського району.

Першою релігійною спорудою в селі була каркасна каплиця-дзвіниця з одним дзвоном, яку збудував греко-католик Іван Химич. Місцеві греко-католики подали прохання до земельного уряду в Празі про виділення місця для церкви, але, не чекаючи офіційної відповіді, збудували церкву. Тим часом уряд ділянку не виділив і наказав розібрати церкву. На повторну вимогу довелося вірникам розбирати церкву. Після цього православна громада звернулася до уряду з аналогічним проханням і отримала згоду. Дерево купив один із селян, що продав тоді худобу. Невелику дерев’яну церкву збудували місцеві майстри Іван Плиска, Іван Юрик, Ілько Кикина та Олекса Сиротяк. Споруджено її в традиціях “нових” базилічних церков.

Двозрубна споруда складається з прямокутної в плані нави і п’ятигранного вівтарного зрубу. Ґанок на чотирьох стовпчиках нині засклено. Стіни оббито “клинами”, а дахи і вежу – бляхою.

У наві припасовано іконостас XVIII ст., що колись прикрашав дерев’яну церкву в селі Вучкове на Міжгірщині, розібрану в середині 1930-х років. На жаль, всі ікони перемальовано.

У 1997 р. в селі розпочато спорудження греко-католицької церкви.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 627.