Церква св.Василя

Церква св.Василя

Розмір зображення: 674:800 піксел

Гудя. Церква св. Василя Великого, 1868 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 380.

Гудя Виноградівський район

Церква св. Василя Великого. 1868. (УГКЦ)

У 1751 та 1775 роках згадують дерев’яну церкву, збудовану в 1729 р., яка спочатку була вкрита соломою та прикрашена старими образами.

Теперішню базилічну церкву споруджено в центрі села біля головної дороги з 1842 по 1869 р. Довжина храму склала 22 м, ширина – 13,80 м, висота разом з вежею – 27 м при висоті стін 8 м. Будівництво вимагало багато зусиль, оскільки каміння возили з Королева, віддаленого на 7 км, а цеглу випікали ручно в селі.

За даними які зібрав місцевий дослідник Адальберт Тарнай, стіни храму вимурували майстри Михайло Лекнер та Гензел Суромі з села Балантова у Словаччині.

Упродовж будівництва церкви в селі священикували о. Андрій Медвецький, о. Павло Маркович, о. Юлій Янкович. Багато старань докладали куратори Степан Гадачі, Василь Токар, Василь Тарнай, Іван Лазар, Антон Чейпеш, Василь Воличков. Першим священиком у цій церкві став Анатолій Буковський. З початку церква була вкрита дранкою, у червні 1916 р. дранку замінили етернітом, у травні 1932 р. дахи вкрилися бляхою, а наступного року поновлено зовнішню штукатурку стін. 29 листопада 1916 р. закінчено малювання церкви та іконостасу, яке виконали художники Юлій Адам та Степан Стриж з угорського міста Іжосеґ. Іконостас налічує 40 ікон, мальованих олією на блясі. Вищезгадані поновлення відбулися за священиків Ореста Галушкая та Євгена Хоми, кураторами були Євген Тарнай, Карло Тарнай, Антон Рай, Андрій Тарнай. У 1989 р. церкву повернуто греко-католикам. З 1998 р. проводиться капітальний ремонт храму.

В селі є також реформатська церква, збудована у 1908 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 380.