Костел божого милосердя

Gozdów – par. Miłosierdzia Bożego

Kościół filialny: Podhorce

Odpust: II niedziela wielkanocna

Liczba mieszkańców: 1170

Historia parafii:

Pierwsza wzmianka o Gozdowie pochodzi z r. 1439. Nazwa miejscowości od herbu założyciela, Jana Góździa – Gdeszyńskiego herbu Gozdawa. Jego syn Stanisław lokował, 22 XII 1548 r., miasto w Ziemi Chełmskiej o nazwie Gozdawa. Miasto zniszczone w r. 1698 i odtąd występuje jako wieś.

W latach 1715 – 1919 Gozdów należał do łacińskiej parafii w Hrubieszowie, w latach: 1919 -1998 do Werbkowic. Samodzielną parafię w Gozdowie erygował, 16 VI 1998 r., bp zamojsko-lubaczowski Jan Śrutwa.

Kościół parafialny, pw. Miłosierdzia Bożego, z lat 1992 – 1998 wg projektu J. Nowaka z Tomaszowa Lub. W maju 1992 r. poświęcono plac pod budowę, 2 IV 1995 r. bp zamojsko-lubaczowski Jan Śrutwa wmurował kamień węgielny, 3 V 1998 r. ks. Inf. Franciszek Greniuk dokonał poświęcenia obiektu. W r. 2001 rozpoczęto budowę plebanii.

Budynek murowany, jednonawowy, sufit z boazerii, na dachu wieżyczka z sygnaturką. W prezbiterium duży obraz Jezusa Miłosiernego, na ścianach bocznych obrazy: MB Ostrobramskiej i św. Faustyny Kowalskiej (mal. Józef Mamczur z Lubaczowa). Wewnątrz kościoła ołtarz, ambona, chrzcielnica, 4 lichtarze, kredencja, dębowe sedilia, 4 chorągwie, fioletowe sztandary, konfesjonał, 4 klęczniki, ławki, monstrancja, kielichy, organy.

Obok kościoła dzwonnica wzniesiona w r. 2000, w niej 3 dzwony wykonane w firmie Felczyńskich w Przemyślu: 300 kg o nazwie «Jezus Miłosierny» ufundowany przez mieszkańców Gozdowa, 150 kg o nazwie «św. Józef» ufundowany przez rodzinę Musiałów, 90 kg «Św. Boża Rodzicielka – Matka Odkupiciela» ufundowany przez mieszkańców Podhorzec.

Na cmentarzu kościelnym krzyż misyjny z r. 2000. Cmentarz kościelny ogrodzony metalowym płotem z murowanymi słupkami.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kościół filialny, pw. Stanisława bm, w Podhorcach.

2. Na terenie parafii znajduje 11 krzyży przydrożnych (w tym dwa prawosławne) i kapliczka Matki Bożej.

C. Cmentarze:

1. Cmentarz grzebalny, współczesny z parafią.

2. Cmentarz prawosławny, wcześniej greckokatolicki, w Gozdowie, z XIX w., nieczynny, w kształcie czworoboku o pow. 0,27 ha, własność gminy

3. Cmentarz prawosławny w Podhorcach, z r. 1875, nieczynny, w kształcie prostokąta o pow. 0,3 ha, bez podziału na kwatery, własność parafialna

4. Cmentarz z I wojny światowej, przy drodze Gozdów – Podhorce, z r. 1915, pochowani są na nim żołnierze armii austriackiej i rosyjskiej, własność gminy

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 10.00 (filia), 12.00

Księgi metrykalne: