Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:600 піксел

Рисунок Оксани Бойко за: “Świat”. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 139.

Вперше існування в селі церкви засвідчує акт візитації єпископа Иосифа Левицького 1723 р. 1, хоча перебування священика в селі подає документ 1719 р. 2 У 1749 р. священик був учасником Білополь-ського собору. 3 У 1863 р. церква була приписана, як філійна, до парафії в Підгірцях. 4 У 1875 р. стала православною філійною церквою. У 1910 р. громада звернулася до єпархіального управління про дозвіл на будову нової церкви замість старенької дерев’яної, яка походила з XVIII чи навіть з XVII ст. 5 Вказівки на проектування отримали у 1912 р. єпархіальний архітектор Александр Пуринґ, 6 а у 1914 р. – новопри-значений Євген Чиж. 7 Занепала, ймовірно, під час першої світової війни.

Згідно зі збереженою фотографією, 8 це була невелика тридільна безверха будівля, що складалася з ширшого і вищого прямокутного зрубу нави та вужчих і нижчих прямокутних зрубів вівтаря і бабинця. Наву вкривав двосхилий причілковий ґонтовий дах з великими острішками, увінчаний посередині гребеня восьмибіч-ним ліхтарем. Вівтар і бабинець вкривали трисхилі ґонтові дахи. Стіни церкви, шальовані вертикально дошками і лиштвами, прорізали прямокутні вікна.

1. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 779, a. 35.

2. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.