Деканів с

Дияконів (Діяконів, Деканів) / Dziekanów

Воєводство Люблинське, повіт Грубешів, ґміна Грубешів (воєводство Замойське)

1. Kościół filialny, pw. MB Anielskiej, w Dziekanowie, z lat: 1987 – 88, wg projektu Tadeusza Nowaka, akt erekcyjny wmurował i poświęcił kościół bp Jan Śrutwa.

2. Kaplica cmentarna w Dziekanowie. Wzniesiona ok. poł. XIX w., jako kaplica grobowa rodziny Grotthusów, dziedzicznych prezesów Towarzystwa Rolniczego Hrubieszowskiego. Murowana z cegły, otynkowana. Prostokątna o ramowych podziałach ścian. Dach dwuspadowy, z wieżyczką na sygnaturkę, kryty blachą. We frontowej ścianie marmurowe epitafia: Onufrego Grotthusa (zm. w r. 1851); Krzysztofa Grotthusa (zm. w r.1855).

3. Na cmentarzu po dawnej cerkwi parafii greckokatolickiej w Dziekanowie, (drewnianej z r. 1769, rozebranej w r. 1938) pomnik nagrobny Józefa Grotthusa (zm. w r.1828) i jego żony Tekli z Jaszowskich (zm. w r.1832), klasycystyczny, kamienny, w kształcie obelisku na ceglanym podmurowaniu.