Церква св. Юрія і св. Луки

Hostynne – par. Św. Jana Chrzciciela i Św. Apostołów Szymona i Judy

Hostynne, 22-550 Werbkowice,

Proboszcz: ks. Stanisław Kołodziejczyk (1949-1974-1991)

Do parafii należą miejscowości: Dobromierzyce, Hostynne, Hostynne Kol., Konopne, Kotorów, Łotów, Peresołowice.

Odpust: św. Jana Chrzciciela (niedziela przed lub po 24 VI)

Liczba mieszkańców: 1620

Historia parafii:

Parafia erygowana, 30 IX 1975 r. przez bp. lubelskiego Bolesława Pylaka. Powstała z parafii Werbkowice i z parafii Gdeszyn (z par. Gdeszyn odłączono wioskę i kol. Peresołowice oraz część Dobromierzyc). Jeszcze w XVIII w. istniała w Hostynnem parafia greckokatolicka. W czasach kasaty unii (1875) zamieniono ją na prawosławną.

Po II wojnie światowej, przy odzyskanym kościele, powstała filia parafii rzymskokatolickiej w Werbkowicach. Początkowo dojeżdżali księża parafialni co dwa tygodnie, później w każdą niedzielę i święto, a nawet w pierwsze piątki i soboty miesiąca. 2 X 1965 r. wikariusz parafii Werbkowice, ks. Czesław Biziorek zamieszkał na stałe przy kościele w Hostynnem. Powstał tu ośrodek duszpasterski. W latach 1967-1969 wybudowano nową plebanię. Początkowo zmarłych grzebano na cmentarzu w Werbkowicach, z czasem rozpoczęto starania o zorganizowanie cmentarza grzebalnego w Hostynnem.

Pierwsza świątynia, na tym terenie, wzniesiona została w 1. poł. w. XVIII, z fundacji Michała Józefa Sapiehy, pisarza polnego litewskiego. Obecny kościół, pw. św. Jana Chrzciciela, św. App. Szymona i Judy Tadeusza, został wybudowany w w. XIX przez grekokatolików, a w r. 1875 został zamieniony na cerkiew prawosławną, od r. 1919 służy ponownie katolikom, rekoncyliowany w r. 1949, po II wojnie światowej bardzo zniszczony, remontowany w latach pięćdziesiątych. W r. 1964 zmieniono wieże ze stylu cerkiewnego na stożek ośmiokątny. Kościół murowany, na planie krzyża równoramiennego, jednonawowy, od strony południowej dobudowana z pustaków zakrystia.

Ołtarze drewniane, w głównym: obraz MB Częstochowskiej i obraz Chrztu Pana Jezusa w Jordanie, dwa ołtarze boczne: w jednym obraz Serca Pana Jezusa, a w drugim – Serca NMP. Ornat z tkaniny z w. XVIII, pochodzący z kościoła w Werbkowicach. Na nowej wieży (konstrukcja z belek) dzwon z r. 1566. wykonany przez firmę ze Lwowa.

B. Inne obiekty sakralne znajdujące się na terenie parafii:

Na skraju wsi Kotorów znajduje się stara kapliczka i statua Matki Bożej, czczona przez okolicznych wiernych, pod kapliczką źródełko uznawane przez ludność za cudowne.

Odpust: III niedziela maja.

C. Cmentarze:

1. Parafialny w Hostynnem, założony w r. 1979, dawniej służył prawosławnym (do II wojny światowej), w kształcie czworoboku o pow. 1,87 ha, podzielony na kwatery, ogrodzony metalowymi przęsłami przy murowanych, z białej cegły, słupach.

2. Wojskowy w Hostynnem, z r. 1920, nieczynny, w kształcie prostokąta o pow. 0,02 ha, założony po bitwie na polach Horyszowa i Hostynnego, pochowanych jest na nim stukilkudziesięciu żołnierzy 30 Pułku Strzelców Kaniowskich, ogrodzony grabowym żywopłotem.

3. Prawosławny, dawniej greckokatolicki w Dobromierzycach, założony w I poł. w. XIX, w kształcie czworoboku o pow. 0,24 ha, nieczynny

4. Przycerkiewny, a także grzebalny greckokatolicki w Peresołowicach, nieczynny, w kształcie prostokąta o pow. 0,12 ha

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 9.00, 11.30

Księgi metrykalne