2005 р. Церкви Холмської єпархії

Найдавніша згадка про церкву і священика походить з реєстру побору ланового 1472 р. 1 Існуюча вже в XVI-XVII ст. церква була зруйнована під час Визвольної війни українського народу під проводом гетьмана Богдана Хмельницького. Як свідчить запис 17 травня 1732 р. в актових книгах Холмського гродськогс суду, Карло Йосиф Сапіга, польний писар Великого князівства Литовського, виділив кошти на побудову церкви, що була в селі в давнину, перед козаччиною, і надав їй ерекційний акт та презенту для священика Яна Скибицького. 2 У 1778 р. права церкви підтвердив дідич Франциск Антоній Куницький. 3 З 1875 р. – православна. 6 травня 1889 р. 4 освячено наріжний камінь нового мурованого храму, який мав будуватися, ймовірно, за проектом синодального архітектора Віктора Сичугова, на місці дерев’яної церкви XVIII ст.

Будівельні роботи підрядчик Еттінґер завершив у 1890 р. 5 Після закінчення першої світової війни у 1919 р. церква перетворена на костел св. Симона і св. Тадея Юди. 6 Під час другої світової війни в церкві діяла православна парафія. 7 У грудні 1946 р. знову без згоди влади перетворена на костел св. Івана Хрестителя і св. Юди Тадея. 8 Перебудована у 1964 р. 9 Ремонтно-відновлювальні роботи здійснено у 1997-1998 рр.

Розташована на пагорбі в центрі села. Збудована в російсько-візантійському стилі, дуже нагадує подібну споруду у Сосновиці та трохи менша і скромніша від церкви у Болодаві. Мурована з цегли, тинькована. Складається з великої кубічної нави, до якої зі сходу прилягає вужчий гранчастий вівтар з двома захристіями по боках, з півдня і півночі дуже укорочені прямокутні бічні рамена, а з заходу – такий же ж короткий бабинець. При бабинці з заходу розташована двоярусна вежа-дзвіниця з двома приміщеннями по боках. Наву вінчала цибуляста баня, поставлена на низесенький восьмериковий барабан, що виростав з її пірамідального даху, скинена під час ремонту 1964 р. Бічні рамена і бабинець вкриті двосхилими причілковими дахами, а вівтар – півсферичним. Над другим, відкритим арковим ярусом дзвіниці, здіймалася аналогічна цибуляста баня на дещо вищому восьмериковому барабані, замінена при ремонті 1964 р. на високий восьмибічний стіжок. Стіни декоровані рустом у нижній частині, профільованими карнизами з сухариками, віконними та дверними обрамуваннями. В інтер’єрі рамена хреста перекриті півциркульними склепіннями, нава – парусним. Внутрішній вистрій втрачений.

3. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1882. T. 3. – S. 165; Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 354.

4. ХВЕВ, 1889. № 15.

5. Памятная книжка Люблинской губернии на 1890 год. – Люблин, 1890. – Приложение; ХВЕВ, 1890. № 24. – С. 441.

6. KZSzP. Z. 6. Powiat Hrubieszowski. – Warszawa, 1964. – S. 18.

7. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм 1941.

8. Zabytki architektury i budownictwa w Polsce. Województwo Zamojske 48. Ośrodek dokumentacji zabytków. – Warszawa, 1991.

9. Saładiak A. Pamiątki i zabytki kultury ukraińskiej w Polsce. – Warszawa, 1993.