Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Гетиня. Церква св. арх. Михайла, 1921 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 378.

Гетиня Виноградівський район

Церква св. арх. Михайла. 1921. (УПЦ)

У 1739 р. землевласник Сиґизмунд Спитай подарував землю для будівництва дерев’яної церкви.

У 1751р. згадується дерев’яна церква св. арх. Михайла, вкрита соломою, з одним дзвоном, бідно забезпечена образами. Покриття потрібно було нове, “бо дождь много раз на олтарь протікає і образи і ілатион помочить”. У 1847 р. знову згадано дерев’яну церкву, а остання згадка походить з 1923 р.

Нині в селі – типова мурована церква. Іконостас з 49 іконами кінця XVIII ст., а також картину на дошці “Св. Павло з мечем” було перенесено зі старої церкви. З XIX ст. походять картини “Христос на Синайській горі” та вівтарна “Чудотворна ікона Марії Повчанської”.

Ікони іконостасу перемальовано в середині 1980-х років. Малювання в інтер’єрі здійснили у 1950-х роках.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 379.