Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Гомок. Церква Вознесіння Господньою, 1853 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 141.

Гомок Берегівський район

Церква Вознесіння Господнього. 1846. (УГКЦ)

У кінці 17 ст. руське населення мало свою церкву. У 1748 р. 40 греко-католиків мали дерев’яну церкву, яка була в злиденному стані. Річний дохід священика від парохії та філій становив 10 форинтів, а півцевчителя – 4.

Наприкінці XVIII ст. село стало філією, а парохію відновили аж у 1890 р. за священика Михайла Сабадоша.

На початок XX ст. в Гомоку було 224 особи греко-католицького віросповідання, а в філіях – 330 у Дравцях (тепер Береґдаровц в Угорщині), 232 в Дідові і 25 у Ґеленеші (нині в Угорщині). Теперішня велика мурована церква належить до типових споруд базилічного стилю. Над входом вказано дату спорудження – 1862 p., але за шематизмом 1915 р. церкву споруджували в 1845 – 1846 роках. Останній ремонт проведено в 1982 р. У 1991 р. церкву повернули греко-католикам.