Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Дунковиця. Церква св. Миколи Чудотворця, 1856 p. Світлина 1998 p. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 202.

Дунковиця Іршавський район

Церква св. Миколи Чудотворця. 1856. (УГКЦ)

Священика Ференца Томаша згадують в 1648 р. У 1692 р. Дунковиця є філією с.Горбок. У 1704 р. внаслідок війни парохія знелюдніла, церква занепала.

У 1755 р. згадують бідну дерев’яну церкву та курну фару. Священиком тоді був Михайло Овсяник. У 1778 р. були філії в Горбку і Ромочевиці (без церкви). У 1797 р. є згадка про малесеньку церкву, збудовану 1701 p., що стояла аж до спорудження мурованої за священика Михайла Барни. Малювання церкви забезпечив 1885 р. о. Степан Берлані. На поч. XX ст. в селі проживало 505 греко-католиків. Нове малювання виконали ужгородські художники Василь Павліщук, Володимир Базан та Стефан Мострянський у 1986 р.

З 1991 р. церква знове греко-католицька У 1950 р. був засланий на каторгу парох Дунковиці Андрій Тилищак.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 201.