Монастир св.Михаїла

Монастир св.Михаїла

Драгово

Монастир св. арх. Михайла. 1935, 1989. (УПЦ)

Церква св. арх. Михайла. 1989. (УПЦ)

У 1705 р. Рішко Іван Ференцик збудував у Драгові монастир, землю для якого виміняли у Стефана Рошка.

Новий монастир збудовано зусиллями ієромонаха Вікентія (Василя Ороса) на місці старого монастиря, заснованого, за легендою, батьком або дідом румунського воєводи Баліци і магістра Драга близько XIII ст. і зруйнованого, як розповідають, кальвіністом Ілошваєм на третій день Великодня у 1870 р. На пам’ять про монастир селяни поставили хрест на місці престолу.

У 1913 р. Василь Орос довідався про старий монастир і дав обітницю відбудувати його. Згодом він узявся за це діло вже як ігумен кричівського храму. На його прохання Іван Коневшин безплатно виділив для монастиря 6 соток землі. Восени 1934 р. заклали фундамент церкви, а через рік готову споруду освятили. Незабаром збудували корпус на 5 келій для черниць з навколишніх сіл. У 1937 р. мешканець Драгова Стефан Гудь купив для скита дзвін.

У роки радянської влади в монастирі влаштували базу відпочинку хустської фетро-фільцевої фабрики.

У 1989 р. монахиня Євфимія очолила відновлення монастиря. До його спорудження доклав сил драгівський будівельник Василь Рішко. Іконостас різьбив Йосип Довганич.