2009 р. Свято-Троїцький кафедральний собор повернули Українській православній церкві

Диякон Георгій Скубак

Дата: 23.04.2009

Напередодні свят відбулася подія, на яку віруючі чекали десятки років. Голова Дніпропетровської обласної держадміністрації Віктор Бондар своїм розпорядженням передав споруду Свято-Троїцького кафедрального собору і його господарські будови Дніпропетровській єпархії Української православної церкви. Передача відповідних документів відбулася в єпархіальній резиденції адміністративного центру Дніпропетровської єпархії.

«Напередодні Великодня передаю вам підписане мною розпорядження про передачу Свято-Троїцького кафедрального собору та всіх будівель на його території в Дніпропетровську єпархію», – сказав Віктор Бондар. Потім губернатор вручив букет білих троянд, що символізувало урочистість моменту.

Митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней із вдячністю прийняв документ, передав із рук у руки настоятелеві собору протоієрею Володимиру Аксютіну та привітав усіх зі святом Світлого Христова Воскресіння. У слові-відповіді владика висловив велике сердечне задоволення тим, що соборний храм повертається в лоно Церкви, і назвав такий акт торжеством справедливості. Також архіпастир акцентував свою увагу на тому, що було б справедливим, якби й інші храми передавалися у власність Церкви, адже багато культових споруд є пам’ятками архітектури, культури та зодчества.

«Ще п’ятнадцять років тому в нашій області налічувалося 96 храмів. Тепер їх понад шістсот, – сказав владика. – Із небуття повернули православним церкву в ім’я святого Олександра Невського на проспекті Калініна, побудували храм в ім’я святого Миколая на Монастирському острові, завершується зведення церкви в ім’я святого апостола Андрія Первозванного на житловому масиві Лівобережний. Є в нас Божий промисел відродити храм в ім’я святого Лазаря в Севастопольському парку та багато інших чудових задумів.

Повернення того, що колись належало віруючим, безсумнівно, необхідно продовжити. Ми підготуємо перелік усіх храмів Дніпропетровщини з необхідними документами. Бажано оформити цю богоугодну справу одним розпорядженням».

Відразу було вирішено скласти спеціальний реєстр, і губернатор зі свого боку пообіцяв посприяти. Тому що, на його думку, це дуже важливий момент у житті держави та суспільства регіону. Нехай поки ще невідомо, які храми в перспективі будуть передаватися Дніпропетровській єпархії, але губернатор пообіцяв виконати це побажання.

Також Віктор Бондар показав владиці альбом, де зібрано фотографії про відродження храму в селі Дашково Хмельницької області – батьківщині губернатора. За два роки старенька напівзруйнована церква перетворилася на надзвичайно красивий храм. У тому, що до нього з околишніх сіл потягнулися люди, немає нічого дивного – храми завжди об’єднують народ. А єднання нам сьогодні так не вистачає! Урочиста подія завершилася брифінгом для журналістів регіональних ЗМІ.

Джерело: «Православіє в Україні»