2007 р. Чернігів: тривають ремонтно-реставраційні роботи біля Антонієвих печер

Сергій Черняков

Дата: 31.10.2007

Цього року розпочалися ремонтно-реставраційні роботи на комплексі Антонієвих печер. Спершу планується провести реставраційні роботи на дзвіниці Іллінської церкви, пам’ятці архітектури ХІХ ст.

Дзвіниця розташована поруч з Іллінської церквою ХІІ ст. на схилі Болдиної гори біля входу в печери. Вона збудована в 1908-1910 рр. в барокових формах, співзвучних до форм Іллінської церкви. На замовлення Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» у червні цього року київські фахівці ДНТЦ «Конрест» та НДПІ містобудування провели обстеження технічного стану пам’ятки архітектури та прилеглої до неї території.

Висновки були невтішні. Зокрема, встановлено що цокольна частина стін знаходиться в незадовільному стані. Відтак рекомендується вжити невідкладних заходів з нормалізації вологості. Водовідна система як така на пам’ятці відсутня, атмосферні опади вільно стікають з бані та карнизів, спричиняючи замокання площин фасадів, а також накопичуються під стінами.

Стан відмостки навколо дзвіниці також в незадовільному стані і потребує виконання комплексних ремонтно-реставраційних робіт. Особливої уваги потребує прилегла територія навколо дзвіниці. Бо, пам’ятка розташована на схилі, поруч знаходяться Антонієві печери. Тому всі роботи рекомендовано проводити дуже обережно, щоб не зашкодити пам’ятці.

На схилі росте старий дуб, який має історичне значення і видаленню не підлягає. Якщо дуб загине, то згниють численні коріння дерева. На їх місці утворяться отвори, які можуть призвести до руйнування печер. Фахівці наполягають на збереженні старовинного дуба і пропонують провести комплекс реставраційних робіт для його порятунку.

У жовтні цього року ВАТ «Чернігівреставрація» розпочала ремонтно-реставраційні роботи на дзвіниці Іллінської церкви. Вже завершуються штукатурні роботи на фасадах пам’ятки. Проте, попереду ще великий обсяг роботи навколо споруди. Хоча будівельники планують звершити роботи наприкінці грудня цього року.

У наступному, 2008 році Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» планує продовжити ремонтно-реставраційні роботи архітектурного комплексу біля Антонієвих печер.

Зокрема, необхідно реставрувати Іллінську церкву, є ідея збудувати каплицю біля Новоантонієвих печер. Але все залежить від того, скільки держава виділить коштів на збереження пам’яток архітектури міста Чернігова…

Джерело: “Високий вал”