1998 р. Храми Чернігова

Дзвіниця, що стоїть з південно-західного боку церкви на штучній насипній грунтовій площині, побудована в 1908 – 1910 рр. Автори цієї дзвіниці свідомо запроектували її в барокових формах, котрі наслідують зовнішній вигляд Іллінської церкви. Нижній і другий прямокутні у плані яруси дзвіниці вимурувані з цегли, оштукатурені та побілені; третій ярус восьмикутний у плані, каркасний дерев’яний теж тинькований і побілений. Вікна першого ярусу напівкруглі, а другого і третього – видовжені з арочними півциркульними перемичками. Стіни нижнього ярусу прикрашені трикутними фронтонами, а другого – трикутними сандриками над вікнами. Усі елементи зовнішнього оздоблення дзвіниці: вікна, восьмикутний ярус, форма бані – перегукуються з аналогічними елементами церкви. Ця дзвіниця – приклад дуже вдалого і тактовного доповнення історичного архітектурного ансамблю, показує можливості псевдоісторичних стилів у архітектурі, які заперечуються багатьма мистецтвознавцями.

Джерело: Віроцький В.Д. Храми Чернігова. – К.: Техніка, 1998 р., с. 145 – 146.