2009 р. В Чернігові на стародавньому Валу зруйновані археологічні об’єкти: поховання та…

Сергій Черняков

2009 р. В Чернігові на стародавньому Валу зруйновані археологічні об’єкти: поховання та архітектурні споруди

Дата: 07.10.2009

У понеділок, 5 жовтня 2009 р., працівниками Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» та Чернігівської обласної інспекції по охороні пам’яток історії та культури було виявлено факт порушення чинного пам’яткоохоронного законодавства на стародавньому Валу.

Тут, на території пам’ятки археології городища-дитинця літописного міста Чернігова (занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка національного значення), бригадою КП «Чернігівводоканал» 4 жовтня (у вихідний день) за допомогою екскаватора прокладено кілька траншей для водозабезпечення житлових будинків по вулиці Горького, 1а-1в.

В результаті прокладання траси водогону знищено культурний шар давньоруського та пізньосередньовічного дитинця Чернігова на площі орієнтовно 46 кв. м. Зруйновано археологічні об’єкти, в тому числі поховання та архітектурні споруди. У стінках траншей зафіксовано мурування архітектурних споруд ХVІІ та ХVІІІ-ХІХ ст., у відвалах зібрано цеглу відповідних періодів, фрагменти давньоруської та пізньосередньовічної кераміки і людські кістки.

Крім того, здійснено розрив телефонного кабелю Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Відтак, 4 та 5 жовтня у розпал туристичного сезону музейна установа була без телефонного зв’язку.

Національному заповіднику завдано не лише моральних, а також і матеріальних збитків. Працівниками Національного заповідника «Чернігів стародавній» та обласної інспекції складено відповідні акти про порушення пам’яткоохоронного законодавства.

На даний час, внаслідок припису Чернігівської обласної інспекції по охороні пам’яток історії та культури земляні роботи зупинені. На території Валу тепер необхідно проводити археологічні дослідження. Міській прокуратурі надіслано заяву з проханням здійснити перевірку по факту порушення чинного законодавства України.

Джерело: «Чернігів стародавній»