Церква Покрови (нова)

Розмір зображення: 800:575 піксел

Боржавсъке. Церква Покрови пр. богородиці, 1998 p. Світлина 1998 p. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 347.

Боржавське (Велика Чинґава) Виноградівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1998. (УГКЦ)

Село є осідком єпископа Івана Маргітича. Після ліквідації греко-католицької церкви І. Маргітич мужньо продовжував священицьку діяльність, за що був засуджений на 25 років каторги. Повернувся з Сибіру 1956 р. У 1988 р. став єпископом-помічником відновленої греко-католицької церкви. За його ініціативою в Боржавському в 1991 р. за проектом львівського архітектора Володимира Коваленка розпочато будівництво величного храму, композиція об’ємів якого базується на формах лемківської церкви. Землю для церкви виділила Марія Маргітич. Кураторами за період спорудження були Михайло Костак, Василь Онисько та Іван Костак. Наглядає за будівництвом архітектор із Сасова Василь ІПерпун. Іконостас вирізьбив мукачівський різьбяр Василь Рубіш.

Ікони малює художник Юрій Фозекош, а за настінне малювання влітку 1999 р. взялися викладачі Ужгородського коледжу мистецтв Антон Ковач та Михайло Приймич і випускник коледжу Василь Зимомря.