Церква Покрови (давня)

Боржавське. Церква Покрови пр. богородиці, 1840 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 346.

Боржавське (Велика Чинґава) Виноградівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1840. (УПЦ)

Церква в селі існувала ще в 1351 p., а парохію згадано в 1574 р. У 1734 р. збудували дерев’яну церкву, яку ремонтували в 1769 р. У 1751 р. храм мав 2 дзвони і 4 образи. Востаннє дерев’яну церкву згадано в шематизмі 1915 р.

Теперішню муровану базилічну церкву спорудили на невеличкій місцині між двома потічками та дорогою. Через вологість три рази підсипали землею церковний двір та підлогу церкви, тому церква тепер значно нижча. У 1916 р. споруду розширювали. У 1924 р. шинґлове покриття дахів замінили етернітом, а вежу вкрили бляхою. Пізніше й дахи стали бляшані.

У радянський період, 4 жовтня 1962 р. церкву зняли з реєстрації, перетворили на склад і планували знести як “аварійну” до 1986 p., а церковне майно вивезли.

Однак у неділю і в свята вірники приходили до церкви, і тоді в 1987 р. головний вхід залили бетоном. Та часи вже мінялися. Дії місцевої влади були оскаржені, і церкву відремонтували. Датою відродження храму стало свято Маковея 1988 р.

У кінці 1970-х років розібрали одноярусну дерев’яну каркасну дзвіницю. На старому фундаменті місцеві майстри Іван Попович та Іван Яцура відбудували дерев’яну дзвіницю, прикрасивши шатровий дах невеликою вежкою під шатриком. З Ужгорода повернули великий дзвін, відлитий 1923 р. Інші три дзвони – нові.