2009 р. Берегсас – місто палаців

Олег Супруненко

Дата: 02.12.2009

Зворотню політику демонструють сучасні господарі іншого палацу – будинку знаменитої колись угорської оперної співачки та актриси Шарі Федак. Будинок 1912 року, з великим парком навколо, зветься палацом недарма, і в тому можна переконатися, завітавши до нього. Після Другої світової палац знаменитої пані, яка покинула рідне місто і доживала свого віку у злиднях, переобладнали у так званий санаторний дитячий садок.

У дитинстві авторові довелося недовго походити до того закладу, і враження залишилися невеселі. Може, й була логіка розмістити дитсадок у будівлі з розкішним парком, але реалізація підкачала. Несвіже повітря, незручні кімнати, не пристосовані для великої кількості дітлахів – таким запам’ятався мені той ніби оздоровчий заклад. Нині у палаці розмістилося єпископство Закарпатської реформатської церкви. За словами його працівників, вони не перешкоджають відвідуванням туристами, у чому я з товаришем переконався особисто, зайшовши у незачинені вдень ворота.

Парк приведений у пристойний стан, всередені будівлі відвідувачі навряд чи знайдуть щось цікаве – офісні приміщення, церковна бібліотека тощо, проте загальний вигляд палацу можуть оцінити, особливо його зовнішнє оздоблення віковою „столяркою” з масивної деревини. На пам’ять колишньої власниці на стіні будинку встановлена табличка.

Джерело: “Закарпаття online”