2008 р. Ще одна таємниця батуринських підземель

Ольга Осика

Дата: 21.05.2008

Підземний хід виявили на території Батуринського замку поблизу Воскресенської церкви, де якраз проходять дослідження. Про це повідомив заступник директора інституту археології та стародавньої історії Північного Лівобережжя, старший науковий співробітник Юрій Ситий.

Нова знахідка

Дослідження Батуринському замку тривають уже кілька років. Зараз вони проходять поблизу Воскресенської церкви, збудованої за часів Івана Мазепи. Наприкінці квітня – на початку травня цього року чернігівські археологи проводили розкопки поховань на храмовому цвинтарі. Коли дослідження вже завершили і ніяких сенсаційних знахідок більше не очікувалося, будівельники, що працюють над відбудовою храму продовжили копати котлован.

Саме ківш екскаватора і зачепив верхівку підземного ходу. Спочатку науковці не були впевнені, що це саме підземний хід. Тож на місце розкопок запросили фахівців із національного заповідника „Чернігів стародавній”, і зокрема, завідуючого відділом печер Володимира Руденка. Вони підтвердили, що знайдено саме підземний хід – так звану „вилазку”. Такі ходи застосовувалися для військових потреб – розповів Юрій Ситий.

Хід починався на площадці замку і виходив у замковий рів. Через такі „вилазки” можна було під час війни, наприклад, послати гінця з донесенням. Зараз ширина ходу складає три метри, а глибина близько трьох з половиною. Реальні розміри можна буде встановити тільки після проведення розкопок. Однак зараз поблизу працює будівельна техніка, а отже існує небезпека обвалу. Тим більше, що на цій ділянці підвищена вологість.

Тож найближчими днями досліджуватимуть лише ту частину ходу, що потрапила під Воскресенську церкву. Археологи розповідають про ще одну цікаву деталь – у стелі ходу навіть збереглася прокопана кругла ямка – для доступу свіжого повітря. За припущеннями вчених, хід імовірно датується ХVII століттям, адже після зруйнування міста у 1708 році військової залоги тут вже не було. Тож і у таємних ходах просто відпала потреба.

Підземні лабіринти

Археологи кажуть, що під Батурином проходить ціла низка різноманітних ходів. Про них було відомо ще з ХІХ століття. Час від часу утворювалися провали, куди лазили і місцеві краєзнавці та археологи, і просто любителі гострих відчуттів. Коли у 2005 році в Батурині розпочали реконструкцію клубу, то з’ясувалося, що під ним теж чимало підземних ходів.

Саме через ці ходи, на які вказав зрадник, з боку тераси річки Сейм і потрапили до Батуринської фортеці військові загони князя Меншикова. Тож знайдений цьогоріч хід аж ніяк не міг згубити Батурин, як про це вже повідомили деякі ЗМІ. Адже на сам замок, російські війська вдерлися вже через ворота, знищивши захисників фортеці.

Хід міг би стати цікавим туристичним об’єктом. Але його дослідження, укріплення і розчистка – справа не одного року. Таємниче золото Мазепи там теж навряд чи вдасться знайти кажуть археологи.