2007 р. Міжнародна археологічна експедиція, яка працює в Батурині, виявила фундамент древньої…

Вікторія Сидорова

2007 р. Міжнародна археологічна експедиція, яка працює в Батурині, виявила фундамент древньої церкви Живоначальної Трійці

Дата: 30.08.2007

На думку керівника експедиції Володимира Коваленка, це головний археологічний пам’ятник середньовіччя, виявлений у Європі в 2007 році. «Було розкопано дві апсиди, один зі стовпів і фрагмент фундаменту несучої стіни, і ми вже можемо стверджувати, що це саме та церква, на будівництво якої Іван Мазепа пожертвував 20 000 золотих монет», – зазначив директор Інституту археології й стародавньої історії північного Лівобережжя Володимир Коваленко.

Археолог висловив побоювання, що знахідку чекатиме доля більшості раніше виявлених у Батурині історичних пам’яток – після вивчення їх просто засипали землею.

На думку В.Коваленка, знайдений фундамент потрібно «підняти» на поверхню, а можливо, навіть і відродити історичну святиню. За його словами, знайдені залишки фундаменту дадуть змогу вченим досить точно відновити форми храму. Розкопки проводяться на території приватних садиб жителів Батурина, які не виступають проти роботи археологів.

Діюча експедиція нараховує близько 80 чоловік, це переважно студенти Чернігівського педагогічного університету імені Тараса Шевченка, які працюють як волонтери – безкоштовно. Всі роботи ведуться на кошти, отримані від канадських спонсорів, і саме тому експедиція має статус міжнародної. Як не парадоксально, в Україні не знайшлося грошей на вивчення гетьманської столиці.

Точно так само, як немає коштів і на закінчення реставрації Батуринського палацу Кирила Розумовського, звідки будівельники вже почали демонтувати риштування, не довівши до кінця відбудовні роботи…

Перше документальне згадування про церкву Живоначальної Трійці датується 1692 роком. Після розгрому Батурина храм довго стояв зруйнованим. За наказом Розумовського церкву й дзвіницю розібрали й спорудили з цегли церкву на честь Воскресіння Христового, освячену в 1803 році.

Джерело: «Православіє в Україні»