1966 р. Історія українського мистецтва

Розмір зображення: 800:588 піксел

За часів іконоборських війн і пізніше в південно-західному Криму з’являються численні печерні монастирі, збудовані ченцями, що тікали з Візантії і, можливо, з Херсонеса. Це – Успенський скит біля Бахчисарая, Качі-Кальйон – на шляху до Киз-Кермена, Чилтер-Коба – біля дороги до Сюйренського укріплення, монастирі Інкермана. Більшість споруд цих монастирів збудовано не раніше IX – X століть. Вирубані в скелях церкви та каплиці, як і наземні споруди, часто мали колони, передвівтарні огорожі тощо. На стінах печерних храмів збереглися залишки фрескового розпису, за характером і стилем близькі до візантійського мистецтва післяіконоборських часів (зображення святих, вершників, декоративна й символічна орнаментика). (с. 110)

Печерний монастир Качі-Кальйон у Криму.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 108.