Церква Різдва богородиці

Арданово. Церква Різдва пр. богородиці, 1844 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 200.

Арданово Іршавський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1844. (УПЦ)

Парохія існувала ще 1378 р. Церкву згадано 1692 р. У 1733 і 1798 роках знову згадують дерев’яну церкву.

Впродовж 17 ст. священиками були Федір Поп, Степан Поп і Степан Чупор (близько 1640 р.), Олександр і Федір Попи (1672), Яків і Симон Попи (1680); впродовж 18 ст. – Степан Поп (1704), Федір Гаджеґа (1733), Михайло Гаджеґа (1753), Петро Ребош (1769), Олексій Манайло (1790). На поч XX ст. тут проживало 837 греко-католиків.

Теперішня мурована базилічна церква була збудована за о. Миколи Кофлановича. Стінопис оновлювали ужгородські художники Олег Гораль, Михайло Митрик та Василь Павліщук.

Біля церкви стоїть металева дзвіниця з трьома дзвонами. За церквою – кам’яний хрест з угорським написом.

За народним переказом, назва села походить від владики Ардана, що жив вище села в замку на горі Гат.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 200.