2008 р. В Ардановому розкопають катакомбну церкву

Сніжана Русин

Дата: 10.07.2008

Поблизу сіл Арданово, Негрово та Доробратово Іршавського району Закарпаття є катакомбна церква. Селяни планують розчистити печеру. Храм розташований біля підніжжя гори Гат. Від найближчого села до печери – 2 год. пішки. Автомобіль туди не проїде.

– Вхід до печерного храму вузький, але поволі розширяється, – розповідає вчитель історії Арданівської школи Михайло Синишин. Чоловік досліджує цю місцину. – Довжина печери близько 20 метрів. Усередині є джерело води, кам’яний алтар, місця для світильників. Про існування катакомбного храму розповідали ще сільські старожили. Кажуть, його видовбали у м’якому камені гори монахи-пустельники 400 років тому.

– Розкопати церкву плануємо давно, – каже сільський голова Арданового Михайло Станинець. – Але боїмося, що туди лазитимуть діти. Старі люди казали, що в печері ховалися від песиголовців – набігу монголо-татарської орди. Згодом зробили собі там храм.

За переказами, під час війни селяни ховалися в церкві від фашистів. У 1970-х роках печерний храм обвалився.

Джерело: “Газета по-українськи”