2008 р. На Тернопільщині створять музей під відкритим небом “Табір УПА “Волинь-Південь”

Дата: 14.10.2008

На Тернопільщині в с. Антонівці, поблизу якого діяла підстаршинська школа Української повстанської армії та був розташований штаб УПА-Південь, сьогодні, 14 жовтня, пройшли урочистості з нагоди 66-річчя створення УПА.

Під час свята голова обласної державної адміністрації Юрій Чижмарь відзначив, що місце проведення такого заходу вибрано невипадково, адже саме тут відбувся один із найбільших боїв українських повстанців. “Не лише Антонівці, а й уся Тернопільщина були осередком боротьби проти поневолювачів. Десятки тисяч відомих та невідомих кращих синів і дочок нашого краю склали найвищу жертву у цій боротьбі – власне життя!”, – зазначив у своєму виступі голова ОДА.

Юрій Чижмарь поінформував учасників зібрання про затвердження обласної Програми створення духовно-культурного музейного комплексу “Антонівці-округа”. В межах цієї програми, розрахованої до 2010 року, розпочато реконструкцію музею під відкритим небом “Табір УПА “Волинь-Південь”.

Розпочато роботи над відновленням повстанської криївки, в якій буде розміщено основну експозицію музею. Створено проект реконструкції Повстанської каплиці на місці тої, яка існувала в 1943 році. Вона має стати архітектурною домінантою новостворюваного музею і його духовним символом. Також розроблено пропозиції щодо відбудови пам’ятки дерев’яної барокової архітектури XVIII століття – храму Різдва Богородиці, знищеного в 1979 році. У наступному році планується спорудити монумент воїнам УПА “Волинь-Південь”.

“Маємо нагоду пригадати славні сторінки історії держави та народу, проаналізувати сьогодення та оцінити перспективу нашого поступу. Серед когорти борців за волю України – Українська Повстанська Армія вирізняється в особливий спосіб. Ця “Армія нескорених та безсмертних” стала на межі двох воюючих світів, щоб творити нове життя і перемогла!

Щиро вітаю всіх ветеранів національно-визвольних змагань, які сьогодні разом з нами будують нову Україну. Вітаю також і кожного з нас, адже це свято народжене самим народом, окроплене сльозами та кров’ю, освячене Духом правди та боротьби!”, – сказав у вітальному слові Ю.Чижмарь.

Голова ОДА, заступник голови облдержадміністрації Федір Шевчук, представники районної влади та громадськості взяли участь у відкритті в’їзного пам’ятного знака “Табір воєнної округи УПА “Волинь-Південь”. Біля підніжжя пам’ятника відбулася панахида за тими вояками, що загинули в обороні України.

Після цього громада вирушила скорботною ходою до повстанського цвинтаря, який розташований поблизу штабу.

Тут учасники заходу поклали квіти та вінки до упівських могил, пом’янули полеглих молитвою та хвилиною мовчання.