2007 р. На Тернопільщині створять музей під відкритим небом: «Табір УПА «Волинь-Південь»

Дата: 17.10.2007

Голова Тернопільської ОДА Іван Стойко підписав проект програми створення духовно-культурного комплексу «Антонівці-округа» та розвитку інфраструктури пізнавального туризму на території Іловицької та Стіжецької сільських рад Шумського району, – повідомили ЗІКу у прес-службі Тернопільської облдержадміністрації.

Програма розрахована на період 2007-2010 років і спрямована на утвердження державотворчих процесів, прищеплення учнівській та студентській молоді Тернопільської області й України традицій патріотизму, представлення українському суспільству, закордонним дослідникам та аматорам історії українського державницького погляду на події XIII-XX століть, а також розвитку сфери туризму в регіоні.

Завдання програми – створення цілісного культурно-туристичного комплексу на території Іловицької та Стіжецької сільських рад, включення його до туристичної мережі України, збір та узагальнення історичних матеріалів, висвітлення для широких кіл в Україні та за її межами визвольних змагань XIII – XX століть, що проходили на території сучасного Волинського Тернопілля.

У рамках програми передбачено відвести межі та передати із власності Кременецького державного лісового господарства у комунальну власність територію музею під відкритим небом «Табір УПА «Волинь-Південь», надати табору УПА статусу обласного музею під відкритим небом, відтворити будівлі табору, спорудити сцену для проведення масових заходів, встановити монумент воїнам УПА «Волинь-Південь». А також включити народний самодіяльний музей історії села Стіжка до структури Тернопільського обласного музею під відкритим небом «Табір УПА «Волинь-Південь».

У селі Антонівцях передбачено відбудувати пам’ятку дерев’яної барокової архітектури XVIII століття – храм Різдва Богородиці, знищений у 1979 році, відновити водяний млин, рекультивувати русло річки Ілавка та ставка і спорудити відпочинкові котеджі.

У селі Стіжок заплановано встановити пам’ятний знак на горі Стіжок (Замочок) з описом подій 1241 – 1288 років, реконструювати сільський Торговий центр під готель на 7-10 номерів. А в селі Великій Іловиці згаданого району завершать будівництво храму на місці повстанської каплиці.

Для фінансового забезпечення програми пропонують залучати кошти державних капіталовкладень, обласного та районного бюджетів та з інших джерел.

Очікується, що реалізація програми створення духовно-культурного комплексу приваблюватиме туристів та інвесторів, а також дасть можливість створити додаткові робочі місця – до 300 – у галузі побутового обслуговування, розширення сфери економічної діяльності у малорентабельних в сільськогосподарському відношенні територій.

Довідка ЗІКу

Північно-західна частина Шумського району на Тернопільщині вдало поєднує потужний природничо-рекреаційний ресурс (тут розташовано 3 заказники, 7 пам’яток природи, 87,5% території Стіжоцької та 67% території Іловицької сільських рад складають ліси, екологічна чистота повітря і вод цих територій підтверджується проживанням на них цілого ряду рідкісних видів флори і фауни) та багату історико-культурну спадщину. Саме тут розташовані ряд знаменних і пам’ятних місць – Стіжок і Антонівці, Данилівград та Велика Іловиця.

Антонівці – село Іловецької сільської ради. Розташоване за 30 км від Шумська. У ІХ-Х століттях в околиці сучасних Антоновець, на горі Уніяс, існувало давньоруське городище.

Навесні 1943 року біля Антоновець закладено табір куреня «Крука», а за короткий час табір став справжньою повстанською базою, яка нараховувала ряд продовольчих «цехів» (пекарня, чинбарня, м’ясопереробка) та ремонтних майстерень (зброї, амуніції, сідел), підстаршинську школу, курси медсестер. Невдовзі село стало центром Повстанської республіки, за що неодноразово піддавалось нападам німецьких військ.

У серпні 1943 року на ліквідацію Антоновецького табору була кинута дивізія СС та авіаційний підрозділ. Табір було знищено, проте втрати в живій силі були незначні і підрозділи УПА зберегли свою боєздатність, вирвались з ворожого оточення. З проходом Східного фронту село залишилося одним із центрів Національно-визвольного руху.

Значна частина мешканців була заарештована чи виселена у 1944, 1946, 1950-х роках. У 1952 році село було остаточно виселене до Запорізької області і ліквідоване. Кілька родин самоселів продовжували мешкати у селі без електрики, зв’язку, сполучення зі світом. У 1990 році село відновлене Указом Президії Верховної ради УРСР.

Велика Іловиця – центр сільської ради. Віддаль від Шумська 20 км. У селі виявлено залишки поселення Трипільської культури. У середині XX століття Велика Іловиця була одним із центрів повстанського руху на Волині. Тут, зокрема, розташовувався штаб військової округи «Волинь Південь», знаходився великий повстанський шпиталь.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»