2007 р. Повстанській республіці

Світлана Мичко

Дата: 20.10.2007

Серед сіл Тернопільської області є одне із справді незвичайною історією, що тісно пов’язана з діяльністю Української повстанської армії, – це Антонівці Шумського району. Навесні 1943 року біля цього села, розташованого серед величезних лісових масивів, було закладено повстанський табір, який за короткий час перетворився на потужну базу УПА.

Тут були і продовольчі «цехи» (пекарня, чинбарня, м’ясопереробний),і майстерні для ремонту зброї, і школа військової підготовки та курси медсестер. Відтак Антонівці стали центром легендарної Повстанської республіки. Німецьке командування про це знало,тож населений пункт неодноразово піддавався жорстоким нападам. Так, у серпні 1943-го на ліквідацію Антоновецького табору було кинуто дивізію СС та авіаційний підрозділ.

Сам табір знищили, проте втрати в живій силі були незначні, тож підрозділи УПА зберегли свою боєздатність. Із приходом Східного фронту село продовжувало залишатись одним із центрів національно-визвольного руху. За це багато його жителів було заарештовано, а значну частину – виселено впродовж 1945-1950 років.

У 1952-му село остаточно виселили в Запорізьку область, а на карті Тернопільщини взагалі ліквідували, лише кілька родин самоселів продовжували там жити без електрики, зв’язку, сполучення. Аж у 1990-му, після так званої перебудови, населений пункт відновили указом президії Верховної ради УРСР. Зараз в Антонівцях працює повстанський музей під відкритим небом, який щороку відвідують по кілька тисяч туристів.

Не менш цікавою є історія і сусідніх з Антонівцями сіл – Великої Іловиці, де розташовувався штаб воєнної округи УПА «Волинь-Південь», та Стіжка. На цій території, що входить до потужної природничо-рекреаційної зони (тут розташовано 3 заказники, 7 пам’яток природи, навколо – суцільні екологічно чисті ліси з рідкісними видами флори та фауни), і вирішено нещодавно створити унікальний історичний, духовний, культурний комплекс з усією необхідною для туризму інфраструктурою.

Голова Тернопільської облдержадміністрації Іван Стойко затвердив проект програми будівництва духовно-культурного комплексу «Антонівці» та розвитку інфраструктури пізнавального туризму на території Іловицької та Стіжоцької сільських рад. Як повідомили кореспондентові «УМ» у прес-службі ОДА, передбачено відтворити будівлі повстанського табору, встановити монумент воїнам УПА.

Оживе там і ще одна цікава сторінка нашої історії, відтворюючи події початку XIII століття, – буде проведено реконструкцію древнього міста Данилівград, залишки якого знайшли археологи в лісовому урочищі.

Джерело: “Україна молода”