Кузнєцов М.Д. Портрет М.А.Терещенка

Національний художній музей України Ж-894

Кузнєцов М.Д. Портрет М.А.Терещенка.

1904 р. Полотно, олія. Розміри 200: 120 см.

Стан твору: значна деформація полотна, особливо у лівому верхньому та лівому нижньому, менш виражена – в правому нижньому куті. В правій верхній частині, над зображенням плеча – вдавлення 2,5х2 см. Заломи по підрамнику, особливо в лівій верхній частині. Вгорі від лівого краю – діагональна подряпина 2,5 см, від якої півколом відходить неглибока подряпина бл. 12 см. Вертикальна подряпина лаку (5 см) у правій вверхній частині. Біля верхнього краю в правій частині невелике овальне відлущення по тонуванню із загрозою осипання (бл. 0,6х0,5 см). Вздовж правого краю потертість полотна з проривами (3), внизу – 2 горизонтальні пошкодження фарбового шару і основи 0,6 і 1,1 см. Нижче – прокол (біля правого нижнього кута). По нижньому краю справ потертість із втратами фарбового шару, вм’ятина, подряпина верхнього шару бл. 4 см. По центру нижнього краю – потертість з проривом полотна, лівіше – область старого тонування приблизно 2х8 см, далі – потертість фарбового шару і основи. Вертикальна потертість фарбового шару справа на зображенні волосся і скроні 9 см з дрібними втратами в нижній частині. Нижче на зображенні бороди – сліди зсідання фарбового шару.

12 липня 2007 р. Фото М.І.Жарких.

Терещенко Микола Аркадійович (1819 – 1903)