Є.В.Тиманович

Чатова (Дівоча) башта, або замок св. Іллі, зведена в Х-ХШ ст. Розташована на вершині Фортечної гори, до якої веде крута стежка з вирубаними в скелі східцями. Звідси відкривається широка панорама, що давало змогу використовувати башту для стеження за найдальшими підступами, а також (здогадно) для влаштування маяка.

Чатове укріплення складається з башти (її південно-західний ріг не зберігся) та прибудови до неї. Башта в плані становить трикутник зі зрізаним кутом. Всередину веде вузький склепінчастий коридор. В інтер’єрі є залишки каміна з димарем та дві ніші в західній стіні. Перекриття було склепінчасте на нервюрах. У прибудові – невелика кімната без вікон, вхід до якої вів, певно, з 2-го поверху

Джерело: Пам’ятки архітектури і містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 74.