[1990 р.] Паспортна інформація

Городище Неаполь Скіфський

Пам’ятка археології

ІІІ ст. до н.е. – IV ст. н.е.

Розміщення:

Автономна Республіка Крим, м. Сімферополь, північно-східна околиця Петровської балки, між вулицями Археологічна і Батаєва.

Загальний опис:

Городище має форму трикутника (плато Петровських скель). Загальна площа – 20,84 га. Під час розкопок відкриті: південний мур з двома вежами, житлові та громадські будівлі, господарчі споруди, зерносховище (60 зернових ям), мавзолей скіфської знаті, витісані в моноліті склепи, підбійні та звичайні земляні могили. В загальній кількості обстежено 127 могил трьох груп: північної – 2, східної – 110, західної – 15.

Основні знахідки зроблені тавро-скіфською експедицією під керівництвом П.Н. Шульца (1945-1950 рр.). Була досліджена ділянка акрополя біля південного муру. Серед знахідок – золоті предмети, бронзові прикраси, намиста й амулети з кісток та египетської пасти, металева зброя, написи і рельєфи із зображенням царів, стіни будівлі з фресками та склепи з фресковим розписом, керамічні вироби: амфори з о. Родос, афінський чорнолаковий посуд, мегарські чаші з рельєфним орнаментом, залишки пергамського червонолакового посуду, синопська та херсонеська черепиця, що свідчить про численні культурні й економічні зв’язки з містами Північного Причорномор’я та античним світом Середземномор’я.

Історична довідка:

Неаполь Скіфський – столиця пізньоскіфської держави в Криму. Відкритий у 1827 р. директором Одеського музею П.И. Бларамбергом. Згадується в Херсонеському декреті ІІ ст. до н.е. та в “Географії” Страбона як одна зі скіфських царських фортець.

Експонати зберігаються у Кримському краєзнавчому музеї (м. Сімферополь), Державному музеї образотворчого мистецтва (м. Москва), Державному Ермітажі (м. Санкт-Петербург), Одеському археологічному музеї, Музеї історичних коштовностей України (м. Київ). Археологічний інвентар свідчить про своєрідне злиття грецької та скіфської культур у важливому центрі ремесла і торгівлі.

Дослідження, реставраційні роботи:

Розкопки проводились у 1834 р. Дюбуа де Монпере, у 1853 р. – Уваровим, у 1889-1893 рр. – Веселовським, у 1926-1927 рр. – Центральним музеєм Тавріди під керівництвом Н.Л. Ернста. У 1945-1950 рр. тут працювала тавро-скіфська археологічна експедиція під керівництвом П.Н. Шульца. У 1950-1963 рр. розкопки проводились Інститутом археології АН СРСР, Інститутом археології АН УРСР, Державним музеєм образотворчого мистецтва.

Ведуться підготовчі роботи по консервації та реставрації досліджених об’єктів.

Взято на охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний № :50

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Рішенням виконкому Сімферопольської міськради депутатів трудящих від 13.08.1074 р. № 468 внесено пропозицію щодо визначення охоронної зони площею 20 га в межах городища.

Кеппен П.И. Крымский сборник.- СПб., 1936.- С. 325.

Кондараки В.Х. В память столетия Крыма.- М., 1883.- С. 51.

Лашков Ф. Третья учебная экскурсия Симферопольской мужской гимназии.- Симферополь, 1890.- С. 34.

Бларамберг П.И. О положении 3-х тавро-скифских крепостей.- ИТУАК.- № 7.- С. 6.

Маркевич А. К памятникам Неаполиса.- ИТУАК.- № 12.- С. 87.

Эрнст Н.Л. Летопись археологических раскопок и разведок в Крыму за 10 лет (1921-1930 гг.).- ИТОИАЗ.- IV.- С. 84.

Артамонов М.И. Скифское царство в Крыму.- Вестник ЛОЛГУ.- 1948.- № 8.

Марченко И.Д. Отчет о работе археологического музея ГМИИ им. Пушкина и Тавро-скифской экспедиции в г. Симферополе в 1957 / Архив ИА АН СССР.- Д.1556.

Яценко И.В. Декоративная роспись общественного здания в Неаполе Скифском // Советский археолог.- 1966.- № 4.- С. 99.

Крикун Ю.В. Пам’ятники татарської архітектури Криму.- Симферополь, 1998.

Городище Неаполь Скіфський. Загальний вигляд.